Her legger jeg ut korte tekstsnutter og videoer om temaer som er særlig aktuelle for å lede kunnskapsmedarbeidere.

Jeg starter med et grunnleggende spørsmål:

Tror du at du kan lede hvem som helst?
Glem det.

Jo mer arbeidslivet preges av oppgaver med høy autonomi, i desto større grad må ledere fokusere på god organisering og individuell tilrettelegging. Det handler selvsagt om å få det beste ut av dyktige medarbeidere.

Men her oppstår også utfordringen: For å få det beste ut av hver medarbeider, må du som leder kjenne dem og hva det er som driver den enkelte. Det kan variere veldig mye.

Dessuten må du vite en del om hva som begrenser den enkelte og hvilket selvbilde de har. Møter du en typisk introvert person, kan det være veldig krevende å komme tett på personens følelsesliv og selvoppfatning.

Her møter mange ledere veggen fordi de mangler opplæring i å forstå mennesker og ulike personlighetstyper. Men det er det ifølge psykologer som jobber med arbeidskulturer mulig å skolere seg i. Kanskje det blir den nye lederutfordringen fremover. I en del lederintervjuer jeg gjorde nylig oppdaget jeg noen erfaringer ledere hadde gjort etter mange års prøving og feiling og som fungerte.

Jeg skal si litt om det etter hvert.

Er du opptatt av oppmerksomhet?

Er du mer opptatt av det enn å gi oppmerksomhet? Er det derfor du bruker sosiale medier - og bruker det mye på flere plattformer? Hvor tilfreds er du egentlig som følge av denne jakten på oppmerksomhet (likes og comments)? Hvis svaret ditt synliggjør at du jakter mye på oppmerksomhet og egentlig ikke er så veldig tilfreds med det du får til, da kan det være veldig gunstig for deg å lytte til denne korte videoen på TedX. Joseph Gorden-Levitt - utdannet skuespiller - gir deg et innblikk i hvordan jakten på oppmerksomhet skaper tomhet og en følelse av misnøye, mens når det gis oppmerksomhet skapes gledesfølelser. Bare tenk på hvor mye glede det er å mestre noe sammen i et team, kontra det å fremheve seg selv for å få oppmerksomhet.